Problem pa kontoret

Dom senaste tva veckorna pa kontoret har jag gjort samma jobb. Tjatigt. (Men storre del av tiden var jag sjuk sa jag har inte jobbat med det sa mycket som det later.)
Vad ar det jobbet da?
Att byta adresser pa alla dom i var databas som har flyttat och fatt ny adress. Otroligt spannande... Inte! Jag har hallit pa hur lange som helst och har anda bara gjort fem hela sidor. Bokstaverna ar sa sma att de knappt syns.
Trakigt! Segt.

Sa man behover lite annat tidsfordriv for att inte somna med nasan mot dataskarmen. Det blir ju flackar.

Sa, jag kom pa, forst, att man kan satta pa en film man tycker om och har sett nagra ganger. Leta upp den pa Youtybe och spela upp den. Fast bara lyssna pa den. Leder till lite roliga situationer nar man knappt kan jobba mer for "det at ju den spannande upplosningen! Jag maste ju se hur det slutar!" For sjatte gangen den har veckan.
Ja, sa idag bytte jag taktik. Man kom ju pa da va att man kan lyssna pa predikningar! Genidrag, jobba samtidigt som man matas med nyttig mat for sjalen.
(Pa tal om mat, jag har en sa nyttig dag idag att jag skrammer mig sjalv. Jag at grot till frukost, sallad till lunch och planerar gora soppa till middag. Vem forvandlas jag till? Harefter kommer jag borja titta pa fraga doktorn.) Sa jag tog ju Livets Ords webbtv naturligtvis, for jag kanner till var den finns och jag kanner till predikanterna. Och det ar pa svenska.

Problem! Jag har hittills lyssnat pa Carl-Gustav Severin och lyssnar just nu pa Stefan Salomonsson. Dom tva roligaste predikanterna i Sverige.
Sa jag har fullt upp med att inte sitta och gapskratta. Och de andra pa kontoret tittar pa mig och undrar om jag mar bra! "Har du huvudvark? Ar du saker pa att du inte behover ga hem och vila?" Nej, jag mar bra, jag skrattar bara som en tok. Ja, jag har huvudvark for jag skrattar sa mycket.

Provningar vi mota far och vi ofta ej forstar....

Och jag som tyckte att det var ett sa smart drag med predikningar som tidsfordriv. Jag far val leta upp en gammal torr teolog som diskuterar tyngdpunkterna i Tredje Moseboken.
Men da okar nog risken for dom dar flackarna pa dataskarmen.

Sa jag forsatter nog med min Salomonsson. Jag kanske kan lara mig lite sjalvbeharskning av att halla mig for skratt. Man kan alltid lara sig nagot.


Sanning

Ett meddelande till alla där ute.
 
(Som att man skriver något annat på en blogg.)

Du är underbar i någons ögon. Och den personen har rätt.
Vad andra tycker och tänker är egenklign inte viktigt.

Gud gläder sig över dig. Han älskar Dig så mycket att han är lycklig att titta på dig när du sover. Varje ord ur din mun intresserar Honom så mycket att Han bryr sig om att ta reda på dom innan du har uttalat dom.
Han vill veta allt om dig. Till och med hur mång hrstrån du har är intressant för Honom. Tanken på att få spendera en evighet med dig var så tilltalande för Honom att Han gick igenom allt trubbel med att sända Jesus till jorden tvåtusen år innan innan du föddes.

Om du är värd ansträngning från Gud, då är du värd ansträngning från dom omkring dig.
Men Gud älskar även dom. Så dom förtjänar också ansrängning.

Du är värd kärlek bara därför att du är du. Inte för att du är duktig och smak. Utan för att du är underbar som du är.
Gud misslckades inte när Han gjorde dig. Så var stolt över den du är och gläd dig över den Han kan och kommer göra dig till.

Varma hälsningar och tröstfulla kramar.

Tvättdagsmemoarer

Jag gick och tvättade idag.
Det låter lite annorlund. Vanligtvis "går" man till sin tvättmaskin, stoppar in sin maskin och trycker på start. Men här har vi ingen maskin. Än.
Så man går , eller åker bil, och tvättar.

I alla fall, jag ar varit hemma sjuk i två och en halv dag. Sen förra tisdagen, alltså i elva dagar, har jag me eller mindra haft konstant huvudvär. Ställer jag mig upp snurrar rummet och igår när jag precis kom hem från att ha gått hem från jobbet, skakade hela min kropp. Så jag har varit hemma i två och en halv dag och vilat. Pysslat med lite "pappersarbete" istället.
Idag tänkte jag i alla fall att jag borde väl åtminstone kunna gå och köra en tvättmaskin utan att må dåligt. Så jag packade ner all min tvätt i en IKEA kasse, stoppade även ner tvättmedel, mp3 spelaren, plånboken och en bok som jag köpte nyligen men inte har påbörjat än.
Sen travade jag iväg. Bara två gator upp finns det en tvåttomat. Jag har inte varit där förut för annars brukar jag och brorsan åka till ett annat ställe  som ligger på andra sidan stan som är billigare. Men han är i Bristol den här veckan.

Så, jag kom fram till denna lilla tvättomat. Där fanns en medelålders man som såg ut att gå till tvättomaten så fort han använt en tröja, för det var bästa stället att ragga på tjejer. Och en mörk tjej som tittade på mig ungefär som om "Tre personer här inne, är du dum eller?".
Det var svindyra tvåttar. Tre pund för en tvättmaskin som är lika stor som den vanliga man har hemme. Jag tog de lite större maskinen. Standardstorlek på en maskin i en tvättstuga. Fyra pund per tvätt! Det är nästan femtio kronor. Och sen betalade jag 2.40 pund för torktumlarer. Dom bode ju tjäna pengar på det där stället.

Jag satte mig ner och började läsa min bok. Till höger om mig sitter denna mörka kvinna med dålig dag. På vänster sida om mig står det en rad tvättmaskiner och på andra sidan dem satt raggar-mannen på spaning.
Efter ett tag kom jag på att jag behövde mer mynt till torktumlaren. Så jag travade iväg till närmaste affär och köpte en cola och tuggummi, fick lite växel och gick tillbaka till tvättstället och fortsatte med min bok.
Det satt en skylt på väggen som sa att det var förjudet att äta eller dricka där inne. Jag struntade i det och drack upp min cola i alla fall. När den nästan var slut kom jag på tanken att "hej, det finns nog kameror här. Ops, busted!" Så jag tittar runt och hittar den. Precis över mig i en vinkel där de inte kunde se vad jag gjorde. Jag kände mig som James Bond eller nått. Smyger runt och gör vad jag måste, utan att bli tagen av alla kameror vi har nu för tiden.

Jag pratde med min mamma igår och hon sa tillmig att gå ut på stan och ta en fika och titta på folk för att få mina tankar på något annat ett tag. Jag gick till tvättomaten och studerade de lediga människorna som inte hadenåon att imponera på.
Medan jag var där kom det en kvinna med sin tvätt i en Dra-maten. Väldigt gullig liten dam.
Dålig-dag kvinnan till höger om mig plockade ihop sin tvätt och lämnade oss med en sur min.
När hon hade gått kom en ung student tror jag, en tjej i min ålder. Hon lyssnade på musik från en mp3-spelare och åt några kakor. (Hon syntes i kameran. Inget proffs percis.) Efter ett tag börjar hon göra det förbjudna. Sjunga med. Bara hon hör låten, men alla vi andra får höra hennes personliga tolkning av den. Kära nån! inte ett ord gick att skilja från det andra. Bara en massa huauahu-ande. Och inte alla toner var där de skulle vara. Jag gömde mig bakom min bok och skrattade tyst.
När hon var klar och gick var det bara jag och raggarkillen kvar. Och vid det laget skulle han köra torktumlaren, precis där jag satt.
Jubel i Kapernaum. Jag kunde se i ögonvrån hur han vaggade fram och tillbaka på sin stol och gnuggade händerna som dom ofta gör när dom försöker komma på en anledning att prata med en. Jag sjönk mer och mer ner i min bok.
Just då var det en rolig passage och jag kunde inte låta bli att skratta till.
Han jublade på insidan. En öppning. Han började också skratta. Bra mycket högre och längre än vad jag skrattade, glatt väntade på att jag skulle titta på honom.
Jag var inte riktigt intresserad. En medelålders kille som raggar tjejer i tvättomaten. Inte riktigt vad man önskar sig i julklapp.
Åter igen. Göm ansiktet i boken och koncentrera dig riktigt hårt.
(Slå ihop klackarna på dina magiska skor och önska riktigt hårt)
Jag tror att han fattade vinken då. Resten av tiden satt han tyst och inget mer vaggande.
Tio minuter senare var min tvätt klar. Tack och lov. Jag packade ner den i min IKEA-kasse och gick hem. En erfarenhet rikare. Och naturligtvis, nu har jag rena kläder för ett tag till.


Definitioner

Jag har alltid gillat definitioner. Vem gör inte det. De klargör saker för oss, Stoppar in infomationen i fack. Det är därför tror jag Jane Austens böcker aldrig blir gamla. De definierar och ger oss anledningen till varför vi beter oss på olika sätt. Hur en människas motsägelsefulla betende kan förklaras. 
Definitioner kan förklara för en känslomänniska vad hon känner. För den intlligente vad det är hon tittar på. För den som har svårt att förstå en förståelse för varför hon inte kan förstå. Eller den sjuke får veta varför hennes hår faller av. Inte för att hon själv har orsakat det utn för att hon ärsjuk.
Att definiera en människa ger henne en ursäckt till hennes beteende, något att peka tillbaka på och säga "Det var inte mitt fel, jag bara är sån, inget att göra åt". En ursäckt hon själv kan tro på.

Definitioner kan även vara väldigt dubbelbottnade.

Exemelvis: Vad är socker?
Ett vitt pulver vi använder till det mesta. Det har en smak. Sött.   - Konsumption
Man köper det i affären, det är inte jättedyrt.  - En vara
Det går inte att odla, det måste framställas genom en kemisk process.  - Industri
Detta kräverkunnig personal.  - Utbildningsväsendet

Där har du flera definitioner på detta enkla som vi använder varje dag. Vanligtis sträcker sig vår definition ara till den rsta och då och då till den andra definitionen. Vi använder det. Vi köper det när det är slut.
Men det finns fler definitioner på socker.

Att framställa socker görs enklast ur sockerrör. De måste brännas innan de kan skördas och behandlas. Detta är farligt för arbetarna på fälten på grund av den farliga gasen.   - Arbetsmiljö
Sockerrör växer endast i varma länder. De odlas mestadels i Sydamerika (tar bara ur minnnet här, har inte kollat några källor) där BNPn är låg. Inga höga löner precis.  - Utlandspolitik och ekonomi
En gång i tiden fraktdes milliontals människor från Afrika på skepp som slavar för att arbeta en kort tid på sockerplantagen innan de dog av det hårda arbetet och de giftiga gaserna.  - Den mörka sidan av världshistorien
Nordamerika ville avskaffa slaveriet, Sydamerika ville inte, Inbördeskrig.  - Mer världshistoria, millioner dödade
Idag har en mörk människa i Amerika mycket svårare att få jobb, de flesta bor i slummen och deras ungdomar lever i gäng. Vilket ger gatuvåld, alla bär vapen av skräck för sin grannes vapen.

Segretion, fruktan, våld. Ungdomar som ingen ser eller hör, så de skjuter sina klasskompisar för att få uppmärksamhet.


Och alltihop går tillbaka till en enkel vara man kan framställa och göra kakor och godis av.
Den har en grundläggnde god tanke, den kan använda till mycket. Men användes fel av mäniskns stress, girighet och självförsvar från andras "intrång " på vad de ansåg var deras eget område.
Något tänka på nästa gång du bakar muffins.

Så vad definierar en människa? Hennes handlingar eller hennes hjärta?
Det beror nog på vem du frågar.

Ta mig som exempel. Många skulle säga att jag är lat. Jag gör inte vad jag säger att jag ska göra. Jag vet att jag måste leta och söka utbildning. Men har inte kommit så längt i processen än. Jag är inte den som får ändan ur stolen i första taget.
Mina handlingar.
Men mitt hjätra blöder för andr människors smärta. Jag kan inte se en människa som är förbisedd och utsatt utan att börja gråts för hans skull. Mitt hjärta går ut och allt jag vill är att bära hans bördor åt honom, fast jag aldrig ens har träffat personen.

Vem är inte sån här? Det står i bibeln "det jag inte vill det gör jag, men det jag vill, det gör jag inte".
Man syndar. Fast man inte vill. Man låter bli att göra det rätta. Fast man vill.

Gud sa till mig en gång: "Är du redo att dö?"
Jag funderar forfarande över svaret. Är jag redo att dö bort från allt som jag har definierat mig själv som, den identitet jag har givit mig själv. Allt som jag trodde om mig sjäv, om min framtid, allt jag tycker om och de personer jag har brytt mig mest om. Vågar man offra sin identitet på altaret och bli inget av vad man sa sig vara,
Att ge sitt liv för att vinna det. Att lämna, hata sina föräldrar säger Jesus, och bara älska honom.

En sak har jag lärt mig av att flytta hit.
Vägen man vandrar med Gud blir smalare och smalare hela tiden. Men jag är tacksam över den nåd Han har visat mig genom att föra mig framåt som jag bad Honom göra.


KRIS!

Våran jockapalm håller på att dö. Någon som vet hur man återupplivar en kaktus?

Under attack

Min bror är sjuk.
Hans kollega är sjuk.
Båda är här just nu.
Jag är lite omringad av influensabaciller.
Dom hostar ikapp över mitt huvud.

Lever man med min bror lär man sig en del om andra världskriget. Han är väldigt intresserad av det.
Om två peroner står upp över dig och du själv sitter ner. Och du vet att gravitationen gör sitt jobb med verklig övertygelse. Det kallas att bomba en stad.
Jag kan känna hur mina celler rusar in i bombskydden medan bomblarmet tjuter från centralsystemet.

Jag lever i riskzonen.Jag kom från söndagsmötet för någon timme sen

Sammanfattning av min nyarshelg

Jag sitter pa jobbet, har lunchrast, sa det far bli ett inlagg utan svenska bokstaver. Liten internationell toutch.

Nar folk borjar klaga pa en for att man inte har skrivit i sin blogg pa lange, da far man ta och gladja sig. Det betyder att de ar intresserade. Sa klaga pa ni, jag blir sa glad da. =D

Jag har en massa roligt att sriva har, jag har redan skrivit en massa inlagg i huvudet, men det har aldrig blivit tid att skriva ner dem, sa ni far nog aldrig lasa dem. Orkar inte skriva dom nu, ispirationen har lagt sig.

Men har kommer en sammanfattning av mitt nyarsfirande i alla fall. Man far gladja sig for det lilla.

Den 29e landade min andra bror och hans flickvan pa Standsted flygplats (Tror den heter sa i alla fall). De kom och halsade pa oss nastan en vecka. Det var riktigt skont att fa ha lite andra manniskor omkring sig som man kanner, inte bara brorsan och kollegan (som fortfarande ar lite radd for mig tror jag).  Det skonaste med hela veckan var helt klart att fa prata med en tjej pa svenska.
Jag har bara killar att umgas med. Vara lugna hemmakvallar bestar i allmanhet av att titta pa krigsdokumentar, krigsfilm eller leta snygga bilar pa internet. Eller ocksa jobbar dom hemmifran eller programmerar sina  datorer. Otroligt romantiskt. I storsta allmanhet har jag inget emot sanna kvallar nan gang ibland, men det kan bli lite tort nar man som tjej bara vill ha en harlig umgas-kvall.
Jag kanner hur jag sakta paverkas av denna miljo av killar. Jag kommer borja prata som tonarskillar snart. Grymtningar och stoningar, sa lite ord som mojligt. (Skulle ju vara skont, da blir det mindra grotig engelska.)

Det var ocksa skont att slippa vara den forsta som brorsan vande sig till. Nu var den andra brorsan har, och dom tva ar som broder ar i allmanhet: kan inte vara med varandra, kan inte vara utan varandra. Sa de tva sov i samma rum, och jag och hans flickvan lag i rummet bredvid och forsokte somna trots deras gnabb som spreds med rejala ljudvagoor genom vaggarna.


Sammanfattning

Ja, vi var i London och tittade pa det otroliga fyrverkeriet pa nyarsafton.
Vi spelade massa skip-bo (och jag vann en massa ganger  =D ).
Min andra bror som var pa besok fick testa glidflygning.
Vi var pa en engelsk pub ute pa landet.
Vi gjorde mat och tittade pa film. (Mammam mia gick inte riktigt hem hos killarna.)
Vi akte in till London och gick pa Hemleys, promenerade i Hyde park (KALLT!), drack svindyrt kaffe (Starbucks sa klart), och gick pa Brittish museum och tittade pa mumier. Packat med folk.
Var pa konsert med STOMP, sju killar och tjejer som gor takter me olia saer. allt mellan tandsticksaskar och tandare till soptunnor och diskvaskar.

Sen akte dom hem och vi gick tillbaka till jobbet.
Vilket jag maste gora nu.
Peace out

To be continued...


RSS 2.0