Ater igen talar vi om har...

Det har varit mycket har har pa bloggen pa sistonde. Och har kommer lite till.
En van kom i lordags och halsade pa och hon tog med sin plattang och plattade mitt har.
Sen kom det onskemal att fa se resultatet.
Sa har har ni mig i Kort (jag som alltid brukade ha lang har), Rott (jag som aldrig fargar haret) och Rakt (rakt har pa mig!!!) har.
Forandringarnas tider.




Sagofigur i mitt har

Jag sitter just nu pa golvet och far mitt har platat av en tjej i forsamlingen.

I och med att jag har rotthar nu och hon satte upp overharet i en toffs mitt pa haret.

Sa jag sag ut som Lilla My fran mummintrollet.

.

Soldater

"Vad ska vi nu saga om detta. Om Herren ar for oss, vem kan da vara emot oss."

Mer an vi sjalva.
Ingen fiende ar sa maktig och stark att han kan riktigt fullt ut bryta ner en manniska. Manniskans hjarta ar starkt.

Det ar oftast konfilterna inom lagets granser som har makt att bryta ner sjalvkanslan. For att prata militarsprak. Och en bruten sjalvkansla ar den storsta fiende en soldat kan ha.

Ditt tankeliv kan vara emot dig.

Jag har tittat pa Band of Brothers den senaste veckan. En otroligt bra serie som skildrar livet som soldat under andra varldskriget pa ett valdigt intressant och levade satt.
Nagot som jag har sett nar jag har tittat pa dom ar att de som har dott ofta gor det nar de pa nagot satt bli osakra pa sig sjalva och radda. Ett ogonblick av ett behov att bevisa sig sjalv, speciellt de nya soldaterna, leder till ett forhastat beslut och lite hjaltemod och strax ar de skjutna. Eller har forlorat bada benen. De behovde bevisa sig sjalva som hjaltar. Och forlorade livet.
Andra gjorde det visa och gomde sig fran attacken.Och overlevde for att slass en dag till. Vissa till och med overlevde och fick komma hem igen.

Att halla sig levande och gora vad han ar tillsagd, tillsammans med sina kamrater. Det ar en soldats liv.

Djupt.
Gissa vad jag forsoka tillampa det har pa.

Gud valsigne er

Sjalvberom

Om man far vara lite sjalvgod sa gillar jag faktiskt min egen blogg.

Den ar inte en uppenarelse av genialisk lay-out. Den ar inte den mest besokta pa natet. Och ibland flippar jag ur och skriver de mest irrelevanta saker som far alla att tanka "jaha, och varfor skev hon det har?".

Men den ar trevlig. Fin. Manniskorna jag tycker om har i varlden laser den och tycks ju uppskatta den. Och jag gor mitt basta for att ge den lite av vardagens ironiska humor. Vilket ger den lite attraktionsformaga.

(jag undrar om det var ratt ordval)

Jag har suttit och surfat runt pa lite olika bloggar namligen. Folk jag kanner och bloggar jag aldrig ens har hort talas om. Och vissa gillar jag. Andra inte. 

Sen kollar jag min. Den ar mysig. Lattsam. Och ibland tung. Jamn strom med besokare. 

Erkann att den ar bra!

Jag tycker det iaf.....

Kram pa er.  

Busted!

Okej.
Det var jattefint vader idag. Stralande sol pa en klarbla himmel. Blommorna har slatt ut, traden ar grona och alla de engelska buskarna ar perfekt klippta och tackta med nya mjuka lov.

Jag var pa vag hem och jag visste att jag var ensam hemma, inget speciellt att skynda mig till. Sa jag plockade upp min bok ur vaskan, la min jacka pa en avskild grasplatt och la mig pa jackan. Dar lag i narmare tre kvart och njot av lukten av graset, de nyvackta insekterna som just har vaknat ur sin vinterdvala och kanslan av sommarlov som spred sig genom hela kroppen. Och naturligvis min bok som ar valdigt bra. Jag ar omgiven av buskar sa ingen kan se mig fran nagot hall. Bilar akte forbi och folk gick forbi. Inte en manniska kan se mig.

Sa dar ligger jag utan ett bekymmer i varlden. Nojd med att ha hittat en avskild del av varlden pa detta fina omrade kontoret finns pa.

Och in stegar en kvinna med bestamda hur-var-det-ha-da-steg och sager "Goddag". Hon har uniform pa sig och ar tackt av ID-brickor.
Jag ar fast!

Sa har ar det va. England ar overvakningskamerans forlovade land. Det finns fler CCTV (overakningskamera) i UK an vad det finns i resten av Europa gemensamt.

Sa jag har alltsa fastnat pa en overvakningskamera. "Det ligger en manniska i solglasogon och hatt i parken vid rondell 5b" Narmaste vakt pa runda skickas att kora bort den drogade medvetslosa manniskan fran det fina kontorsomrdet.

Jaha, nu har man blivit kriminell ocksa.


Nar hon insag att jag inte ar ett bombhot sa pratar vi lite istallet. Hon var jattetrevlig. Sen visade hon mig en annan vag att ga hem, lite narmare an den jag brukar ta. Sen misstanker jag att hon rapporterade tillbaka till centralen att hotet var avlagsnat.

Hotet gick hem och och laste ut sin bok.

Riktigt bra bok forresten!

Ja da sitter man har igen da

Brorsan har semester den har veckan och en kompis fran Uppsala ar har pa besok. Han kom imorse.

Men nu var brorsan upptagen ikvall. Och jag lamnades har att vara vardinna.

Jag gjorde mat och diskade. Under den tiden hinner killen ta upp sin dator. Sen kommer kollegan och ska halla oss sallskap. Vid det laget har jag satt pa datorn for att kolla min mail. Sa han satter ocksa pa sin dator, kollegan.


Sa nu sitter va har igen. Tva killar i soffan och jag ifatoljen. En film gar pa TVn (National Treasure II) och vi sitter med var sin dator. Ingen sager ett ljud. Bara tangeneter som smattrar. Och Nicolage Cage som leker overintelligent igen.

Jag ar en dalig vardinna.


Spokerier

   

Jag blev vackt av spoket Laban i lordags morse. Han stormade in pa mitt rum vi atta, hoooade lite, gjorde en pirruett, fnissade lite med min brors rost....... sen gick han.

Sott, eller hur.


Har kommer bilderna av haret



Ja, jag tog bilderna i ett starkt ljus, sa det ser lite extra glodande ut.



Om jag far saga det sjalv sa ar det faktiskt ganska sa bra bilder.


Jaha, far jag visa mig i Sverige?

Dagens rapport

Brorsan ar hemma igen. Vi har inte traffats sen innan jag reste hem. (Eller, jo jag traffade honom tva minuter morgonen som han akte.) Han har varit ute och rest i jobbet. Jag har varit ute och rest i roliga syften.
Det ar lordag morgon. Vi sitter i var sin fatolj. Jag skriver och han pratar med var kara syster. Frukosten star pa bordet.

Jag ska aka och tvatta idag. Pa tvattomaten. Min och brorsans tvatt. Jag tror aldrig att vi haft ett sant tvatlass forut. Sa det kommer ta ett tag.

Jag ar dodstrott. Och ska pa fest ikvall. Sa det kan bli intressant. Somnar val med huvudet i efterratten.

Nu ska jag packa ner lite underhallning i tvattpasen (bok och musik) och sitta och titta pa tvattmaskiner som snurrar runt i ca tre timmar. Ha medlidande.

Fodelsedagshalsning

Och nu ett STOOOOOOORT grattis till min bror som fyller at idag. Weeee for honom  (weee ar ljudet av mig som gor vagen)


Ja ma han leva, ja ma han leva.....

May the dear Lord Bless you, May the dear Lord bless you..... 

(may the devil bless you....)

Ha en underbar dag. Vi ses imorgon nar du kommer hem. OCh jag ska nog se till att du far bara den snygga hatten i kyrkan.


Forklaring:
I varan kyrka sa tar dom altid fram till scenen dom som fyller. Dar far man ta pa sig en hatt som ser ut som en tarta och sa Sjunger alla for en. Da sjunger dom bl.a. May the dear Lord bless you. Men forsta gangen bade ag och brorsan horde det tyckte vi att det lat som om dom sjong May the Devil bless you.

" Vad ar det har for en kyrka, de dyrkar satan...."

Det tycker vi ar lite roligt.

Hihi

Romantik i mitt huvud

Nar jag gick i gymnasiet och hogstadiet sa  hade jag att gang historier i huvudet. Saker jag hade lekt som barn och fortfarande kom ihag. Nar jag kande mig lite nere och ville rymma fran verkligheten sa brukade jag koppla pa dom dar historierna och tanka ut en scen. Ord for ord, tanke for tanke och kansla for kansla.
Favoritstallet att gora detta pa var med mina barbiedockor. Jag hade ett horn i ett oanvant rum dar jag hade ett gang barbisar. Jag satt dar i mitt horn, kladde pa dom och desinade klader till dom med tygtrasor, och satt och tankte ut historier.
Det var ett visst antal historier.
Det var, den aldsta: Tommy och Kristina. En studenthistoria. Den borjade jag jobba pa redan som lekisbarn. Men den sag valdigt annorlunda ut da an hur denser ut nu.
Sen har vi den som forst blev bok, den som utspelar sig i fjallen. Jattedalig faktiskt. Men romantisk sa man blir pirrig imagen.
Ja, sen ar det nog dom i cykelklubben. Vi brukade leka att vi var dom personerna nar vi cyklade som barn.
Och sa ar det tjejen som ar barn till en zooforestandare och som hittar ett oupptackt djur pa en expedition till djungeln. Dessa djur var alla mina studsbollar. Hon blir sen kar i den unga veterinarpraktikanten.
Den storsta historien ar definitivt den om Sarah & Zack, John & Sippora och Henry & Jessica, en hel serie som alla utspelar sig i en och samma familj.  Det ar syskon och barn. Och de ar kungliga. Hela bunten. Men spannande har de det. De tre paren har tva hisorier var.

Efter nagra ar med att ha slipat sa dant pa dessa historier sa trottnade jag pa att ha dom i mitt huvud. Sa jag borjade skriva ner dom. Mest for att bli av med dom. Men jag upptactke ocksa hur roligt det var att skriva.
Och svart.
Sa jag har alltsa avslutat tre "bocker" eller vad man ska kalla dom, och har tre pagaende. Jag undrar om jag kommer skriva klart dom...
De med cyklarna och studsbollarna tanker jag bara pa nar jag cyklar eller tar fram min samling studsbollar. (Jag och mina kompisar samlade pa studsbollar. Jag har sjalv ca 35 tror jag. Alla har namn.) Annars sa ar de ganska sa utrangerade.

Jag tanker sallan pa mina historier nu fortiden. Det var nar jag flyttade till Uppsala och vaxte upp lite som jag kunde fa kontroll over dom. Annars kunde det vara sa att dom tvingade mig att tanka pa dom. Vissa perioder da. De var min egen lilla dromvarld dar man kunde vara lycklig och perfekt fast man genomlevde kval och svarigheter.
Men ibland far jag sma aterfall. De brukar gestalta sig i att jag blir valdigt romantisk. Jag vill titta pa romantiska filmer, och det ska inte bara vara flirt och foralskelse och romantisk komedi, om ni forstar vad jag menar. Det ska vara romantik. Zorro, Roda Nejlikan, daliga actionfilmer dar mannen raddar den starka tjejen i nod.

Dar sitter jag nu. Jag har en san dar romantikperiod nu. Jag har letat upp alla varianter av Roda Nejlikan jag kan hitta och har tittat pa dom fram och tillbaka. Robin Hood ar popular i mitt liv ocksa. Eragon gillar ag for hans hjaltemod och Safiras adelmod.
Prinsar som rider, prinsessor i torn. Barbara Cartland-bocker.

Och som pricken pa i:et sa har jag fatt en ny historia i huvudet. Och det kliar i fingrarna pa mig att skriva den. Den ar jattefin och har inspirerats av hur drottning Viktoria blev informerad om att hon hade blivit drottning.

Jag gillar hjaltar. Och kvinnor som ar starka nog att kunna matcha en san hjalte och stakt nog att lata honom styra men anda jamlik pa samma gang. Inte hjaltinnorna som hanger pa hjaltens axel och svimmar innan man hinner blinka.

Nu ska jag ga och tvatta. Inte sarskilt romantiskt. Men men....


Trummvirvel......

Denna tjej (jag) har antligen gjort nagot som resten av varlden anser vara vardag och vanligt. Jag har vantat in i det sista.
Som den lilla raddharen man ar.

Jag har fargat haret.

AAAAAAHHH

Kors i taket.

Vilken farg?

Rott

(Den runda bokstaven ska ha prickar over sig)

Min frisor sa att det skulle vara snyggt i lockigt har.
Sa jag kopte fargen i november.
Och nu antligen fick jag hjalp av min kompis som var har pa besok att faktiskt lagga fargen I haret. (Jag fragade brorsan om han ville hjalpa mig, men han var inte sa intresserad.)

Men nu antligen. Jag har morkare har med rod ton.
Jag gillar det!

Peace out


En turists ljuva liv

Nu har man da antligen fatt turista i London. Det ar inte helt smartfritt att se sa mycket som mojligt pa en dag.

Vi betalade multum for att sitta och frysa oronen av oss pa taket pa en buss hela dagen. Vi virrade bort oss i jakt pa bankomat. Vi har tagit kort pa varandra framfor, bakom, under och over allt mojligt som ar lite vackert och som guiden sager ar viktigt och fantastiskt, aven om vi sjalva inte kan forsta skonheten idet. Vi har massa kort pa byggnader vi inte ens kommer ihag vad det var for byggnader. De sag fina ut nar vi akte forbi. Vi ar aven gott om bilder pa byggnader som ar ett enda blurr for just nar man tog bilden korde bussen vidare.

Vi har fastnat i koer, blivit manpulerade av turistguider som vill salj sin attraktion och suttit fast i trafiken. Letade lange efter en kopp te som kostade som dom gor pa riktigt och inte i turisternas desperata varld.

Mer?
Ja, vi satte oss pa en bat och skulle ta en tur uppfor Themsen och tillbaka. Slutade med att nar vi val hade akt "uppfor" Themsen och sen skulle aka "nerfor", ja da fortsatte den baten "uppfor" lite till, till Greenwich, nastan en halvtimme bort. Sa den korta turen i den mysiga turistbaten blev en tvatimmars tur dar vi halva tiden satt och halvsov i vantan pa att komma fram. Men man kan ju i alla fall saga att man varit i Greenwich. Vi har sett piren i alla fall.

Vi har knappt atit nagot vettigt pa hela dagen for att hinna med sa mycket turisteri som det bara ar mojligt. Sa vi ha levt pa kakor, smorgasar och applen vi hade med oss hemfran. Och en vaffla pa kvallen. Och sen den dyraste varmkorv med brod jag atit i mitt liv. 2.5 pund. Typ 32 kr.
At med andakt

Trots allt detta krangel sa har vi inte ens lyckats aka hela den dyra bussturen. Vi har misst en bit. Sa nu ska vi kliva upp tidigt imorgon och aka in for att kunna fa ut nagot av de sista timmarna som ar kvar pa vara 24 h biljetter.

Sa, god natt nu allesammans. Jag maste skynda mig att sova sa att jag kan skynda runt i London hela dagen imorgon.

Ja ma jag leva, ja ma jag leva......

(For alla er som inte hangde med i sista parantesen sa ar det min fodelsedag imorgon.)

England leder

Alla ni som har sagt till mig "Ja men vi har var har i Sverige ocksa, marker du inte hur fint vader det ar har?" den gana veckan.
Jag haller med om att ni har var i Sverige ocksa. Men Luton ligger snappet fore. Har har ni nagra fina exempelbilder fran varan promenad idag
 











Det finns flerbilder pa facebook

Tankar om att vara tillbaka Luton

Nar man bor utomlands sa jamfor man hela tiden det landet med sitt hemland. "Jassa, ni gor sa, I Sverige gor vi sa har istallet." Pa det viset forstarker man sin bild av hemlandet i huvudet sa att det blir vackrare och mer fantastiskt an vad det egentligen ar. Sa nar det inte finns nagon skog ar, da berattar ag om skogen hemma. Nar hela landet stannar pga lite sno sa forklarar man hur man bemoter sno i Sverige. Och sa vidare.

Sa har jag gjort om de minsta smasaker sen jag kom hit. Sa min bild av Serige var ganska sa glittrande nar jag val kom dit. Sen landar man i Goteborg och upptacker att det ar gratt och trist, manniskorna har sina starkheter och brister och samhallet behover ta sig i kragen och faktikt gora nagot ratt for en gangs skull.

Det ar otroligt vilken annorlnda syn man far av sitt folk, av sitt hemland och av sin egen kultur nar man aktiskt har borjat formas av en annan. Jag sag plotslit saker som jag brukade tycka var sjalvklara, som organisationen av saker i den ofentliga sektor, de borjade jag nu ifragastta. 
 Det jag markte mest var faktiskt hur Jante-lagen vilar over hela landets mentalitet. Jag har inte varit under den mentaliteten nu fran samhallet, sa jag kunde stdera den med nytt perspektiv. Och det ar skrammande hur nertryckta svenskarna ar av dessa dumma regler!
Det var som en kompis berattade. Babben hade sagt pa sin tlkshow pa SVT tror jag nu i veckan, att Obama hade kritiserat nagot om Sveriges organisation (Jag vet inte vad det var for jag har inte sett programmet sjalv, bara hort det genom ombud). Ett annat land hade havt upp ett skri av raseri och gett igen. Sverige blev helt lyckligt att storebror Amerika la marke till lilla Sverige.
Det ar sa typist Jante-lagen. Man tror inte att det man gor ar viktigt eller har betydelse i det stora loppet, sa om nagon ser en sa finns man.
Detta kan appliceras pa manga olika nivaer. Politiskt och individuellt.

En anna sak som var rolig med detta att jag akte hem var att jag markte hur snabbt jag har vant mig vid vanstertraffik. Jag var pa vag att satta mig i forarsatet nar jag skulle satta mig i en svensk bil for forsta gangen, for det har blivit pasagerarsidanfor mig. Och att kora i korsningar och rondeller var nastan lika laskgt som det var nar jag forst kom till England.

I det stora taget sa ar jag glad att vara tillbaka. For england och jag trivs battre och battre ihop.
Det kanns som att jag ar hemma.


Livets ord

Imorse var jag på Livets Ord för första gången sen skolan slutade.
Det var balsam för själen. Jag var tillbaka på denna plats där jag var älskad och respekterad. Människor såg mig där och de tog hand om mig och lyssnade på mig. Och jag behöver inte dra och ta i varje möte utan det går att bara ta emot och njuta av Guds närvaro. Man behöver inte må illa av alla slitningar. Där är det seger över människors tankar och kött så att det inte kan störa och allt som är kvar är att få möta Gud.
Det var balsam för själen idag att få slappna av och inte dra mötet men bara få ta emot. Och jag fick ny påfyllning för att klara mig den här sista tiden i England innan sommaren.
Och jag träffade allt några kompisar även om alla de som jag var närmast till har flyttat från Uppsala. Det var så skönt att få se igen att jag har så starka smarta duktiga vänner och att de var glada att se mig. Det var bra för min självkänlsa att dessa människor som jag ser upp till blev glada att se mig och gärna ville prata. Vilket jag inte har upplevt sen skolans slut.
Jag skulle kunna flytta till Uppsala bara för att få gå på möte på Livets ord varje söndag.
Men samtidigt vet jag att jag aldrig skulle stå ut med mig själv om jag inte var skickad att bo där. Så just nu känner jag att det är Luton som gäller. Så då blir det Luton, för jag vet att det blir bäst för mig att bo där i det långa loppet.
Men LO kommer bli min referenspunkt för resten av mitt liv. Det fungerande kristna livet som finns där. Och den levande, övernaturliga församlingen som ändå har fötterna på jorden och lever i vardagen.
Så man vill att ens församling ska vara.

Systerkärlek

Jag är hos en kompis och vill vara med henne så det blir ett kort inlägg. Jag vill mest skicka en hälsning till min syster och tacka henne för några sköna dagar i Sthlm. Det är alltid så skönt att få koppla av med henne och bara vara sig själv utan att behöva göra något. Det är balsam för själen att få bråka med henne.
Vi har pratat, shoppat, lagat mat och haft en liten fest och bara haft en underbar tid. Och detta gjorde hon med mig fast hon hade en tuff vecka ändå.
Så, ni som inte visste det än: Jag har blivit bortskämd med den bästaste finaste syster som finns och jag lånar inte ut henne. Hon är bara min syster. Oavsett om hennes kompisar säger att hon är deras så är hon bara min.
En lååååååång kram till dig så att den räcker ända till i juni när vi ses igen.

Hej då Småland...

Bilen står redo utanför dörren att ta mig till Jönköping. Därifrån åker jag till min kära syster i Stockholm.

Så hej då Småland för ett tag framöver. VArje gång jag lämnar dig saknar jag dig lite mindre till nästa gång. Och det är skönt.


RSS 2.0