The war is over, so it is safe

Det började en ny kille på kontoret idag. Han har bott elva månader i the UK, anars kommer han ursprungligen från Sierra Leone.
För er som inte vet det så har Sierra Loene, Afrika varit i inbördeskrig i många år. Jag är inte helt insatt i det, men det har varit gerillan mot samhället och folket har hamnat emellan. Som alltid. Mycket av det handlade om vem som skulle få diamanterna. Och gerillan tillfångatog mängder av små pojkar, gjorde dem drogberoende och gjorde dom till barnsoldater. 
Filmtips: Bood Diamond. Värd att se. Låt inte Leonardo Dicaprios näraro avskräcka er.
Mission Direct har mycket arbete i Sierra Leone. En del av det är att få före detta barnsoldater att sluta med droger.
Barnsoldater. Vilken sjuk grej! Tänk er att varje pojke i hela mellanstadiet en dag försvann från sina familjer i flera år. En dag kommer de tillbaka. Helt nerdrogade, femton är gamla och är fullt tränade mördare. Hur är det möjligt.
En av de som arbetar på MD har nyss varit i Sierra Leone. Och när han kom hem berättade han om en plats de besökte.
Detta var ett flyktingläger. Kriget är över men folket bor ändå till stora delar i flyktingläger. Det här lägret stod i en stor dypöl. Alla hyddorna, alla människorna, hade lera upp till knäna. Hygienen var obefintlig. Det var sådana dåliga förhållanden att varje dag i medel dog det 18 personer. Jag tror det var trettiotusen som bodde i detta läger.
Men varför har de inte flyttat hem? Kriget är ju slut, de har fått tillaka sitt land.
Jo, de har blivit tillsagda förut "Kriget är slut, åk hem.", utan att kriget var slut.  De åkte hem i god tro, byggde upp sina hem, började odla. 
Och gerillan kom och lemlestade dem. De dödade barnen och de vuxna männen, våldtog kvinnorna, även de gravida. Så de flydde tillbaka till sitt dyhål. Tre år senare, samma sak. "Kriget är slut" De flyttarhem, och blir massakerade. Nu när kriget verkligen är över vågar de inte tro det. De bor hellre i detta hål av sjukdom och död än flyttar hem och riskerar gerillan.

Den här mannen som var på MD idag blev i en konversation frågad  om hans land är säkert nu. Han svarade "The war is over, so it's safe." Kriget är slut, så det är säkert.
Människor dör av svält och sjukdomar, de lever i ständig fruktan för att bli mördade. Det finns ingen stabilitet i regeringen och deras tonårspojkarsom ska bli landet ledare i framtiden är tränade mördare och drogmissbrukare.
Och detta kallas "säkert".
Det ger dig lite perspektiv.
Om du slipper bli mördad i din säng så är du trygg.
Jag undrar om en västlänning någonsin kan förstå detta.
Tack gode Gud att man har sluppit vara med om krig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0