Min julafton

Den julafton som jag upplevde igår var inte den mest normla av julaftnar.
Det började redan dagen innan. Jag jobbade eftermiddagen till åtta på kvällen, så jag var väl inte hemma förrän framåt halv nio, nio på kvällen. Och då skulle det kläs gran. Jag och mamma skulle få detta ärofylda uppdrag. Pappa hjälpte oss sätta upp själva granen. Sen gick han och la sig. Då var det vi två och hundarna kvar som var vakna.
Ja, jag drog fram kartongerna med pyntet i. Började så smått packa upp. Vände mig om och skulle fråga om mor skull vara med.
Och ser att hon har somnat.
Till saken hör att hon är rejält förkyld.
Så där står jag sen resten av natten. Jag pyntar inte julgranen till stämningsfull musik, men till ljudet av en sovande förkyld människa och en liten hund (den andra hunden bestämde att det var roligare att sova på övervåningen med husse) med framavlad för liten nos. Detta betyder: snarkningar. Stämningsfullt. Jag dekorerar hela huset till denna bakgrundsmusik.

Ja, sen sov vi och så blev det julaftons morgon.
Jag var, som sagt, ensamt barn av fem syskon som var hemma. Hela grejen med att vi alla samlas i föräldrarnas säng och byter morgonklappar, äter julfrukost tillsammans och sen slåss om vem som först ska in i duschen, ja det fanns liksom inte där. Pappa jobbade hela dagen fram till fyra, så han var inte hemma på morgonen. Det var jag och mamma. Vi kom fram till, efter att ha önskat varandra god jul, att vi var båda lika nöjda med var sin smörgås. Ingen storartad frukost, det orkade vi inte med.
När vi några timmar senare hade klätt upp oss och packat bilen med julklapparna åkte vi ner till pappas företag och skulle hämta en vän som skulle fira jul med oss och all julmat vi skulle ha med oss. Vi firade nämligen hos våra kusiner som bor bara några mil från oss. Vi fick rota runt länge och väl innan vi hittade plastburkar till allt så att det gick lätt att forsla. Till slut var allt färdigt och vi satte oss i bilen för att åka. 
Men bilen ville inte alls åka. 
Den skulle stanna hemma. Punkt slut.
Döm om vår förvåning. Här står vi på julaftons morgon. Den mest magiska av alla mornar på året. Då ska allt fungera och man ska bara ha det mysigt och fint. Bilen går sönder alla andra dagar på året. Men inte på julafton. 
Vi trodde i alla fall att det var batteriet som var dött. Så jag och den andra killen gick ut och började knuffa igång den. Inte hjälpte det.
Jaha, vi får ringa efter nån med bil så vi kunde starta den på startkablar. Grannens son som är hemma över jul. Han har bil. Jodå, han kunde komma. Snart står vi där. En grannson som tror att vi har startkablar, Vi tror att han har startkablar. Ingen av oss har startkablar. Mamma pratar i telefon med pappa hela tiden. Han vill att mamma ska beskriva problemet. Ja, vad kan hon säga. Varken hon eller jag eller grannsonen eller vår vän kan nått om bilar. Vi vet ungefär att när den inte startar, då är det fel på bilen.
Till slut kommer en annan grannpojke förbi under sin promenad med hunden. Han går hem och hämtar starkablar Nu äntligen kan vi koppla ihop bilarna.
Bilen går fortfarande inte.
Lilla killen med kablarna säger att det är nått med bränslet.
Det enda vi fattar är att vi kommer inte få igång bilen.
Till slut ringer vi min farbror och ber honom komma och hämta oss.
Vi kom fram tillkusinerna nästan en och en halv timme för sent.

Detta årets jul har varit den mest minimaiska någonsin. Det var deras familj, sex stycken, och vi, tre, plus vår vän plus farmor. Elva personer. Vi fick alla plats runt ett bord. Annars får vi knappt plats runt två bord. Men det var skönt. Avslappnat och stressfritt.

Jo, nästa roliga inslag var att min stackars sextonårige, fåordgie kusin fick vara tomte i år ("under vapenhot?"undrade min syster när jag berättade) och han kommer inte bli nominerad som bästa skådespelare på Oscarsgalan säger jag ju bara.
Han knackade, ingen ville öppna, minsta tjejen blev tvingad.
När tomten kommer in i farstun förväntar man sig väl lite skådespel tycker man ju. Lite "Ho ho ho finns det några snälla barn här?" och hela faderullen. Inte en stavelse gav han ifrån sig även om vi försökte få honom att agera. Han gick raka vägen in, utan så mycket som ett hej, och satte sig på tomtens vanliga plats. "Ja, jag har lite paket här".
Han läser sin brors paket först. Och tittar rakt på honom sin bror. Känner de varandra, Tomten och min kusin?
Jag sitter inne i ett hörn och biter mig i läppen för att inte gapskratta under hela detta skådespel som han framförde.
Ja, nästa som fick sitt paket, det var väl hans lillasyster vår lillkusin. Hennes pappa tyckte att hon skulle ge tomten en kram. Men det ville tomten absolut inte ha. Det fick allt räcka med handslag laget runt. Ja, hans mamma, min faster, kunde väl få en kram. Men sen fick det vara bra.
När han kom till sitt eget paket sa han "ja, det här var visst till mig." Skrattsalvor.
När paketen var slut i påsen så ställde han sig helt koncist upp och gick. Efter sprang min faster och undrade om tomten inte skulle ha lite godis med sig hem. Men hon hann knapp säga det innan han var försvunnen. Kvar i rummet sitter släckten pch kiknar av skratt över denna ovanligt asociala tomte.
Det märkligaste kanske var att tomten aldrig tycktes gå ut ur huset. Han svängde bara in i tvättslugan. En stund senare kom kusinen ut istället.

Som alltid avslutades kvällen med högläsning av julevangeliet och en stunds bön tillsammans. Mysigaste stunden på dagen.
Sen var den julen över.
Idag på juldagen har jag inte kunnat låta bli att tänka på alla vännerna i Luton som firar jul idag när vårt firande redan är över. Men jag är ändå glad att Sverige firar på julafton. Det är mer mysigt att fira när det är mörkt än att fira på morgonen när solen står som högast.
Men, glad fortsättning på er allihop och gott nytt år.

P.S. Bilen står fortfarande kvar helt död där vi lämnade den.


22:a december

Mitt i julstöket kände vi att vi behövde en paus. Vi konstaterade nyss att på den 22:a brukar kraften och modet sina. Då behövs det en paus med något annat än bara jul. Vanligtvis brukar vi läsa högt om Barnen i Bullerbyns jul och Pelle Svanslös firar jul. I år bryter vi av traditionen med att istället titta på SOS - en segelsällskapsresa. Stig Helmer och Ole slår aldrig fel när man behöver ett gott skratt.
Sen är det bara att gå tillbaka till skurtrasan. Ska polisha golv ikväll tänkte vi. Imorgon kommer väl granen upp. Mysigt.

JulBESTYR

Återigen sitter man i Luton och tittar ut över en snötäckt stad. I år tror jag det är värre än förra året faktiskt. Det är riktig snö, inte bara blötsnö. Och de säger att det kan bli upp emot 20 cm på vissa platser. Jag tror att all denna snö kommer från Skandinavien faktiskt. Det verkar som om Sverige kom till mig innan jag kom till Sverige.

Men nu är jag faktiskt en aning orolig. Det är högst troligt att både min buss till flygplatsen och mitt flyg blir inställt. Vad gör jag då? Jag vill verkligen åka hem imorgon.

Idag, i alla fall, har man då varit och handlat julklappar och julmat. Sen var det då dags att ordna för julfesten för ungdomarna. Jag handlade en massa grejer, blev hämtad av brorsan så jag slapp bära hem allt. Sen sprang jag över till Matalan och handlade lite julpynt så att vi (det blev mest jag) kunder dekorera lägenheten.
När jag kom tillbaka sitter brorsan på Skype och pratar, och det jobbiga med skype är att mikrofonerna sänder över allt ljud som händer i rummet. Så jag fick packa upp maten och börja pynta och koka gröt så tyst som bara den. Hur lätt är det när varenda sak du ska använda är paketerat i plast.

Jaha, i alla fall, gröten. Min allra första tomtegröt. För det första så fick jag inte ens vattnet att koka. När det äntligen funkade, så visade det sig att jag hade glömt att köpa smör eller margarin. Så jag fick lägga i vad som fanns. Bordmargarin. Jaha, sen saltatade jag och i med kanelpinnarna. På med mjölken...

...och grytan var för liten.

Jag fick strunta i att hälla i de sista tre deciliterna mjölk. De fick inte plats! Det var en halv centimeter till godo kvar i grytan när jag ändå skippade de tre sista deciliterna. Och man vet ju hur mjölk är. Det kokar över som regel. Det är inte mjölk om det inte kokar över.
Sen tog det en EVIGHET innan jag fick eländet att börja koka igen.
När det äntligen började puttra så lite, så började eländet. Det kokade över, rann ner på plattan, jag kom efter och försökte få bort det, för sent, luktar bränt i hela köket.
Och så höll det på den närmaste halvtimmen.
När det så äntligen börkade likna gröt så smakade jag av den.
Och insåg att jag har gjort ett väldigt stort misstag nånstans under vägens gång.
Jag läste receptet fel.
Det skulle vara fyra TESKEDAR salt, inte matskedar.
Jag har då aldrig smakat så salt gröt.

Suck.

Det blir aldrig rätt.

Så imorgon ska jag gå dit och koka lite mer gröt. Osaltad den här gången. Och blanda ut den första saltbomben. Hoppas bara det funkar. Tycker synd om ungdomarna annars. Deras första erfarenher av tomtegröt och det smakar bordsmargarin och salt. Mmm...

Det här blir snäppet under julmatsberättelserna om syrrans första julskinka som hunden stal, och när vi skulle koka knäck i mickron och det hela slutade med massiv rökutveckling och strömavbrott.

Nu ska jag packa. Jag bara hoppas att jag får komma hem till Sverige imorgon. Kan behöva ett avbrott.

Hoppas att vi ses snart.

Jag kom igenom

Vill bara meddela, mina läsare, att jag är uppe ur gropen jag skrev om häromdagen. Det gick åt några sömnlösa nätter. Och en MASSA kaffe (jag fick lära mig att kaffedarr betyder att när man är trött och dricker massa kaffe på fastande mage, då börjar man skaka i hela kroppen). Men varenda uppsatts är skriven. Inlämnade i tid. Det jag inte trodde skulle vara möjligt. Det är nu historia. Lämnade in alla tre uppgifterna i stöten. Först senare fick jag veta att en dem inte ska lämnas in förrän på torsdag. Jag hade haft två dagar till på mig om jag hade vetet det.

Får jag ställa en fråga? Har svenskarna självförtroende? Idag pratade vi om muntlig redovisnng i klassen och jag sa det är väl inget att vara rädd för, muntlig redovisning är ju lättare än att skriva en uppsatts. Då säger en av de polska tjejerna "Ah, det svenska självförtroendet". Blev aningen fövånad. Svenskar som brukar anses som instängda och tillbakadragna. Hmmm.....`???

Imorgon går jag i skolan, sen ska jag till Mission Direct några timmar. Vid fem-tiden ska jag och min rumskompis träffas på stan. Julhandla lite, gå på café. Lite mys.
På torsdag ska det julhandlas lite till. Sen ska jag förbereda en julfest som ska hållas för ungdomsgruppen på fredag hemma hos brorsan. Bara det att han är så upptagen på jobbet, han är inte ens i Luton förrän precid innan festen börjar, så han hinner inte göra nått. Så det ska handlas och pyntas och och kokas tomtegröt. Vilket jag aldrig gjort förr. Nån som har några tips?

På fredag åker jag hem. Sköööööönt....... vi ses i sverige alla fina julnissar

När jag sedan kommer tillbaka i januari har mina hyresvärdar flyttat ut, flyttat till Sydafrika i sju månader med UMU, och en ny kille ha flyttat in. Polsk. Med det konstigaste efternamn jag nånsin sett. i princip konsonanter alltihop med lite x, q, och z bara för att liva upp det hela lite grann.
Livet kommer te sig väldigt annolrluna efter jullovet

köldknäpp

England kommer råka ut för en köldknäpp i veckan. Det kommer bli runt två grader plus. Uppe i norr, om de har riktig otur, kan gå ner mot minus en grader.
Det finns till och med risk för snö.
Fasa.

Nobel

Jag sitter och titar på nobel. Jag missade prisutdelningen, så den får jag väl titta på imorgon, men just nu kan jag i alla fall kika på banketten. För tillfället så tittar jag på poträttet at litteraturprisvinnaren. Fascinerande person som verkar kunna skriva bra relevanta böcker. Man borde nog läsa en. Men hennes ögon och kroppspråk visar på en osäkerhet och nästan rädsla. Hon verkar leva under ett svart moln för evigt, fast i det förflutna. Jag antar att det där svarta molnet har gett oss bra litteratur. Men det har brövat denna människa på glädje. "Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sig själv."
Man blir stolt över Sverige när man tittar på Nobelbanketten. Vår vackra kungafamilj. Alla intelligenta människor som samlas i Stockholm en gång per år. Vår kulturskatt, konst, klass.
Det är skönt att vara stolt över sitt land. Och vi svenskar har verkligen något att vara stolta över.


Skrivkramp

Jag avskyr skrivkramp. Det är som man plötsligt inte lägre har några åsikter värda att vädra. som en underliggande känsla av att vad du än skriver kommer du hitta på fem saker som kommer tala emot din åsikt. Och tillslut blir det bara en härva av saker som ingen förstår eller bryr sig om. Detta gör att man går i baklås och tycks inte kunna sätta ett enda ord på papper som verkar vettigt. Så man får kramp i hjärnan.
Det är väldigt dålig timing att få skrivkamp i slutet av terminen när alla uppgifter ska lämnas in. Detta stinker. Jag sitter framför datorn med worddokumentet öppet, boken öppen, någorlunda klar bild i huvudet vilket budskap jag vill få fram. Och kan inte ens sätta ihop en mening utan att sudda ut den fem gånger innan jag får fram något som funkar. Annars brukar själva skrivandet inte precis vara problemet.
De andra i klassen fick tillbaka sina arbeten idag. Jag har inte ens skrivit mitt. Är hypertrött för jag stannar uppe sent varje natt för det tycks vara enda gången hjärnan vaknar och producerar saker. Sen ska man upp tidigt på morgonen och gå i skolan.
Imorgon är det 10 december, vilket betyder julmiddag med Mission Direct och Nobelfesten på TV förhoppningsvis. Annars får man väl kolla på internet. Men jag vet knappt om jag hinner.
Jag sitter i ett hål. Jag vet inte om jag fixar detta.

Som sagt, fulllständig skrivkramp. Ingen av er tyckte att ovanstående text var något vettigt. Inte en text på evigheter har varit vettig. Man läser, men inget går in för det finns ingen struktur, inget tema och ingen början, ingen huvuddel, inget slut.
Jag vill bara vara klar med min dumma uppsatts. Men den vill inte skriva sig själv som de brukar.
Som sagt. Detta stinker.
Suck. Längtar till tisdag. Då är sista dagen. Efter det finns inget mer att göra åt det här, så efter det är jag äntligen uppe ur hålet. Längtar!

Fika

Jag sitter och tittar på julkalendern. Där sitter Eva Rydberg och spelar superskurk. Hennes makt är att hon är ordförande, och som ordförande har hon en klubba att klubba saker med.
Hennes första sak att klubba som superskurkär att öppna mötet.
Och andra klubbningen är att "nu ska vi fika".
Hur härligt svenskt är inte det!

Middag med en mångkuturell skolklass

Jag kom nyligen hem från en middag med klasskompisarna, på den grekiska restaurangen Poco Loco.
Ja kära nån vilken kväll.
Till och börja med var jag sen till middagen. För idag mitt på dagen gick jag till Mission Direct och hälsade på. Som vanligt hinner jag knappt mer än in genom dörren innan jag har tre olika jobb i händerna. Men den viktigaste var att fixa bildspelen som krångalde igen. Efersom jag tycks vara den enda som har koll på hur det funkar, så har de väntat på att jag ska komma in och fixa det. Och det behövdes verkligen göra någt åt, för de krånglar hela tiden på sistonde. Så jag stannade kvar extra länge och fixade det västa. Jag kom inte därifrån förrän efter halv sex. Sen tar det sa 40 minuter att gå hem. Tror ni inte det regnade också. Mysigt värre. Så där går man och hoppar mellan pölarna i balerinaskor. Inte hjälpte det. Ganska snart kan jag tjippa med tårna inne i skorna som Pippi. Mina egna portabla vattenpölar.
På vägen hem var jag tvungen att svänga förbi brorsans lägenhet en snabbis och lämna en sak. Och vem sitter där i lägenheten. Jo, brorsans kompis som är på besök i veckan. Så där fastnade man ju ett tag för att prata med honom.
Till slut kom jag hem. På en halvtimme lyckades jag duscha, fixa håret, bestämma kläder, klä mig och sminka mig. Och mata fiskarna. Inte illa va? Men jag blev i alla fall en kvart försenad för det tar ett tag att gå ner till restaurangen.
I alla fall, när jag kommer dit är det inte en människa i lokalen utam vårat sällskap. Och vi är ca tolv personer. Väldigt lite folk med tanke på att detta var en kväll för alla tre årskurser och alla lärare. Inte en lärare var där när jag kom. Theo, vår lärare i Exploring Speech, kom några minuter efter mig.
Jag hamnar längst ut i kanten av det ena bordet. Direkt till vänster om mig får jag de två finska tjejerna som bara pratar finska och knappt går att få att föra en konversation på engelska. Där sitter jag halva kvällen och biter mig i kinden så att jag inte ska utbrista i sång och sjunga Hyyva Illtala (stavning, god kväll på finska). Mitt emot mig har jag ingen alls. Där satt först en polsk tjej. Hon log lite nervöst och flyttade sen till de andra polska tjejerna.
Till höger om mig har vi det grekiska bordet. Där sitter minst tre greker under hela kvällens gång. Som mest tror jag de var ca sju greker, alla pratade grekiska kvällen. Det droppade in lite fler elever senare på kvällen. Alla greker.
Snett till höger mitt emot mig sitter Theo, våran lärare. Men han pratade mest med en gammal elev vid det grekiska bordet. Pratde en del med honom i början, men sen flyttade han också.
Så där sitter man fast mellan yxi kaxi kolmet och "Give me a word, any word, and I will show you that that word comes from the greek language." (pappan i mitt stora feta grekiska bröllop)
Jaha, på kvällens meny stod det grekisk mat. Förrätt: tre röror, houmous, tsatziki och nån rosa sak med fiskägg, och bröd att doppa i rörorns. Huvudrätt: moussaka. (återigen hör jag Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop i huvudet. "Moose-kaka?!" ser en kaka med en koissad älg i mitten med benen som sticker ut på sidorna).
Efterrätt: socker och fett friterat i sirap.
Jag har aldrig smakat något så sött i hela mitt liv. Tänk dig en stapel med tio wienerbröd. Tryck sedan ihop dem så att alla bröden blir bara ett tunt lager av smördeg. Sen doppar du allt i smällt socker.
Jag är inge bra på stark mat. Min mun och tunga börjar bränna för nästan ingenting i kryddväg. Men jag har aldrig förr upplevt att tungan börjar bränna av överdos av socker.
Där mellan dessa två länder satt jag hela kvällen. Mestadels satt jag och lyssnade på konversationer på språk jag inte förstår. Men jag hade en bra kväll ändå. När jag faktiskt fick prata med någon så hade vi väldigt intressanta konversationer.
Vandrade hemåt med mina grekiska vänner vid halv elva tiden.
Nu ska jag sova. Jag var vaken nästan hela natten igår med den dumma uppsattsen som vägrar bli skriven. Så nu behöver jag få sova en riktig natt. God natt folket.

RSS 2.0